The Blog

Eco-brace light

Alfa-flex μπάρα

Beta-flex μπάρα

Comfoot – Λευκό

Comfoot – Μπλε

Καλτσάκια

Τι είναι ο κηδεμόνας Dennis Brown

 Ο κηδεμόνας Dennis Brown είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεθόδου Ponseti για την θεραπεία της ραιβοϊπποποδίας. Η μέθοδος Ponseti είναι αποδεκτή και καθιερώθηκε παγκοσμίως ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία της ραιβοϊπποποδίας. Η διόρθωση γίνεται σταδιακά με την τοποθέτηση διαδοχικών διορθωτικών γύψων και διαρκεί μερικές εβδομάδες.

Πότε πρέπει να γίνει η διόρθωση

Η διόρθωση πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν μετά την γέννηση (7-10 ημέρες). Η πλειοψηφία των περιπτώσεων ραιβοϊπποποδίας μπορεί να διορθωθεί σε διάστημα περίπου 6 εβδομάδων. Αυτό επιτυγχάνεται με εβδομαδιαίο χειρισμό του ποδιού, που ακολουθείται από τοποθέτηση γύψου.

Μετά από μια περίοδο περίπου 5 γύψων η κοιλοποδία, η προσαγωγή και η ραιβότητα έχουν διορθωθεί. Για την διόρθωση της ιπποποδίας γίνεται σχεδόν πάντοτε διαδερμική τενοτομή του Αχιλλείου τένοντα και στην συνέχεια τοποθετείται ο τελευταίος γύψος για 3 εβδομάδες.

Πότε εφαρμόζεται ο κηδεμόνας Dennis Brown

Η διόρθωση διατηρείται με ναρθηκοποίηση του ποδιού με την χρήση κηδεμόνα Dennis Brown, ο οποίος και διατηρείται μέχρι την ηλικία των 2-4 ετών. Τα πόδια που έχουν αντιμετωπιστεί με την μέθοδο αυτή, έχει αποδειχθεί ότι είναι δυνατά, εύκαμπτα και ανώδυνα επιτρέποντας μια φυσιολογική ζωή.

Τι συμβαίνει στις μονόπλευρες περιπτώσεις

Για μονόπλευρες περιπτώσεις, ο κηδεμόνας ρυθμίζεται σε 60° με 70° εξωτερική στροφή στην πλευρά της ραιβοϊπποποδίας, και στις 30° με 40° στο φυσιολογικό πόδι.

Τι συμβαίνει στην αμφοτερόπλευρη περίπτωση

 Στην αμφοτερόπλευρη ραιβοϊπποποδία ο κηδεμόνας ρυθμίζεται στις 70° εξωτερική στροφή και στα δυο πόδια. Η μπάρα πρέπει να έχει επαρκές μήκος έτσι ώστε οι πτέρνες των παπουτσιών να απέχουν μεταξύ τους όσο και η απόσταση των ώμων. 

Ένα πολύ συχνό λάθος είναι η χρήση μιας κοντής μπάρας, που είναι άβολη για το παιδί. Η κοντή μπάρα είναι μια συχνή αιτία μη συμμόρφωσης με τον κηδεμόνα. Η μπάρα πρέπει να κάμπτεται 5° έως 10°με το κυρτό μακριά από το παιδί, έτσι ώστε να συγκρατούνται τα πόδια σε ραχιαία έκταση.

Χρήση του κηδεμόνα

Ο κηδεμόνας πρέπει να φοριέται συνεχώς (μέρα και νύχτα) για τους πρώτους 3 μήνες μετά την αφαίρεση του τελευταίου γύψου. Στην συνέχεια, το παιδί πρέπει να φορά τον κηδεμόνα για 12 ώρες την νύχτα και 2 έως 4 ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας, συνολικά 14-16 ώρες το 24-ωρο. Το πρωτόκολλο αυτό συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 3 έως 4 ετών.

Περιστασιακά, το παιδί μπορεί να αναπτύξει βλαισότητα της πτέρνας και έξω στροφή της κνήμης κατά την διάρκεια χρήσης του κηδεμόνα. Στην περίπτωση αυτή, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να ελαττώσει την έξω στροφή των παπουτσιών στην μπάρα από τις 70° στις 40°.

Οι χειρισμοί Ponseti σε συνδυασμό με τη διαδερμική τενοτομή συνήθως επιτυγχάνουν ένα άριστο αποτέλεσμα. Όμως χωρίς ένα αυστηρό πρόγραμμα χρήσης του κηδεμόνα μετά, η υποτροπή θα συμβεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των περιπτώσεων, γεγονός που έρχεται σε αντιδιαστολή με το ποσοστό υποτροπής στις οικογένειες, που συμμορφώνονται με το πρόγραμμα, και είναι μικρότερο του 6%.

Παρατηρήσεις κατά την αρχική εφαρμογή

Κατά την διάρκεια της πρώτης και δεύτερης βραδιάς εφαρμογής του κηδεμόνα το μωρό μπορεί να είναι ανήσυχο, καθώς προσαρμόζεται στο γεγονός ότι τα πόδια του είναι ενωμένα με την μπάρα.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αφαιρέσετε τον κηδεμόνα, διότι η υποτροπή της ραιβοϊπποποδίας είναι δεδομένη εάν δεν ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες εφαρμογής του κηδεμόνα. Μετά την δεύτερη νύκτα το μωρό θα έχει προσαρμοστεί.

Ακόμα και ένα καλά διορθωμένο πόδι έχει την τάση να υποτροπιάζει μέχρι το παιδί να φθάσει στην ηλικία των 4 ετών. 

Αποτελέσματα

Ο κηδεμόνας απαγωγής είναι η μόνη μέθοδος αποφυγής υποτροπής της ραιβοϊπποποδίας, και αυτό επιτυγχάνεται κατά 95% όταν τηρηθούν κατά γράμμα οι κανόνες εφαρμογής του. Η χρήση του κηδεμόνα δεν θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του παιδιού σας, σε ότι έχει σχέση με το κάθισμα, το μπουσούλημα και την βάδιση.

Σε όλους τους ασθενείς με μονόπλευρη ραιβοϊπποποδία, το προσβεβλημένο άκρο πόδι είναι ελαφρώς βραχύτερο (κατά μέσο όρο 1,3 εκατοστά) και στενότερο (μέσος όρος 0,4 εκατοστά) σε σχέση με το φυσιολογικό.

Χαρακτηριστικά

Αποτελείται από ένα ζεύγος μποτάκια τα οποία έχουν εσωτερική επένδυση σταθερής σιλικόνης για μέγιστη εφαρμογή προσαρμογή και άνεση. Με δύο οπές στο οπίσθιο τμήμα τους για τον έλεγχο της σωστής τοποθέτησης του πέλματος στο υπόδημα.

Εξωτερική επένδυση μαλακού δέρματος με τρεις μεταλλικές πόρπες για εύκολο κλείσιμο που όμως δεν επιτρέπει στο βρέφος να αφαιρέσει τα υποδήματα. Η βάση του υποδήματος αποτελείται από άκαμπτο πλαστικό και με υποδοχή κουμπιού για εύκολη ασφάλιση και απασφάλιση από τη μεταλλική μπάρα που ενώνει τα δύο μποτάκια.

Η μπάρα αποτελείται από δύο μεταλλικά τμήματα που συνδέονται με πλαστική ασφάλεια που επιτρέπει την αυξομείωση της απόστασης των υποδημάτων και με δύο μηχανισμούς με αρίθμηση μοιρών για την απαγωγή του πέλματος.

Ενδείξεις

Για την αντιμετώπιση της συγγενούς ρευοϋποποδίας και για συντηρητική αντιμετώπιση στροφικών παραμορφώσεων κάτω άκρων. Απαραιτήτως να εφαρμόζεται, ρυθμίζεται και παρακολουθείται από ορθοπεδικό ιατρό.

Μετρήσεις

Μέτρηση μήκους πέλματος – Μέτρηση περιφέρειας δαχτύλων – Μέτρηση περιφέρειας σφυρών

Ηλικία (μήνες) 0-3 3-6 6-12 12-24
Μήκος πέλματος (εκ.) 70-80 80-90 100-120 120-140