Κηδεμόνας σκολίωσης

Οι κηδεμόνες σκολίωσης αποτελούν την πιο αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σκολίωσης. Οι κηδεμόνες σκολίωσης συστήνονται, προκειμένου να βοηθήσουν το κύρτωμα της σπονδυλικής στήληςκαι να το αποτρέψουν από το να επιδεινωθεί.

Τι είναι η σκολίωση;

Με τον όρο σκολίωση εννοούμε την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία εκδηλώνεται μέσω της πλάγιας κλίσης και της στροφής των σπονδύλων. Γενικά, σκολίωση ονομάζουμε κάθε πλάγια κλίση που παρατηρείται στην σπονδυλική στήλη. Η λέξη σκολίωση προέρχεται από το «σκολιός» που σημαίνει στραβός.

Ποια είναι τα αίτια που την προκαλούν;

Οι λόγοι που προκαλούν την σκολίωση είναι διάφοροι (πχ γενετικοί, αναπτυξιακοί κλπ.), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ακριβή αίτια που την προκαλούν δεν είναι γνωστά.

Οι κατηγορίες των σκολιώσεων και τα χαρακτηριστικά τους;

Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Έρευνας της Σκολίωσης, οι σκολιώσεις γενικά, διακρίνονται σε 2 κατηγορίες:

 • Τις λειτουργικές
 • Τις οργανικές

Οι λειτουργικές σκολιώσεις χαρακτηρίζονται από τη διατήρηση της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής των σπονδύλων. Οι καμπύλες είναι εύκαμπτες και μπορούν να διορθωθούν προσωρινά, από τους ίδιους τους ασθενείς ή τον θεράποντα ιατρό.

Όταν εκλείψει η αιτία που τις προκαλεί και εφόσον δεν έχουν δημιουργηθεί μόνιμες αλλοιώσεις, τότε η σπονδυλική στήλη αποκαθίσταται πλήρως. Σε αυτές τις σκολιώσεις, αποδίδονται εσφαλμένα πολλές φορές, θεαματικά δήθεν αποτελέσματα θεραπείας, με κηδεμόνα η ασκήσεων φυσικοθεραπείας.

Οι οργανικές σκολιώσεις χαρακτηρίζονται ως «δύσκαμπτες», δεν μπορούν να διορθωθούν από τον ίδιο τον ασθενή και στις περισσότερες περιπτώσεις, φέρουν το χαρακτηριστικό της στροφής των σπονδύλων.

Τα είδη των οργανικών σκολιώσεων

Στις οργανικές σκολιώσεις περιλαμβάνονται:

 • Η ιδιοπαθής σκολίωση

Αποτελεί την συχνότερη μορφή από όλες και τα ακριβή αίτια που την προκαλούν, παραμένουν ακόμη άγνωστα.

 • Η συγγενής σκολίωση

Οφείλεται σε διάφορες ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης, όπως για παράδειγμα ο συγγενής ημισπόνδυλος, η μονόπλευρη συνοστέωση σπονδύλων, η συνοστέωση πλευρών κλπ.

 • Οι νευρομυικές ή παραλυτικές σκολιώσεις

Δημιουργούνται εξαιτίας της διαταραγμένης ισορροπίας των μυών του κορμού από παράλυση, η οποία αφορά στην μία πλευρά ή είναι μεγαλύτερη σε αυτή.

 • Η σκολίωση από νευροϊνωμάτωση

Τα αίτια που δημιουργούν την συγκεκριμένη πάθηση, δεν έχουν διευκρινιστεί. Η συγκεκριμένη σκολίωση εντοπίζεται κυρίως στον θώρακα και έχει κακή πρόγνωση. Τα χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι οι καφέ κηλίδες που δημιουργούνται στο δέρμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η σκολίωση προκαλεί παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, αλλά δεν είναι επώδυνη. Από την στιγμή όμως που προκαλούνται αλλαγές στο σχήμα του σώματος εξαιτίας της, ορισμένα από τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι τα εξής:

 • Ο ένας ώμος βρίσκεται πιο ψηλά από τον άλλο
 • Η μια πλευρά της ωμοπλάτης είναι πιο ψηλά
 • Ψηλότερη θέση των πλευρών από την μία μόνο πλευρά
 • Ο ένας γοφός βρίσκεται πιο ψηλά από τον άλλο
 • Ασυμμετρία στην περιοχή της μέσης

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η σκολίωση;

Η σκολίωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί ακόμα και να εμφανιστεί σκολίωση στην ενήλικη ζωή, η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας εφηβικής σκολίωσης, η οποία παραμελήθηκε.

Γενικά, η σκολίωση εμφανίζεται πιο συχνά κατά την εφηβική ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και ακόμα νωρίτερα, δηλαδή στην νηπιακή ηλικία. Όσον αφορά στους ενήλικες,ο σοβαρός εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης, ενδέχεται να οδηγήσει σε σκολίωση ενηλίκων.

Πως αντιμετωπίζεται η σκολίωση;

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης είναι ένα ιδιαίτερο και δύσκολο θέμα. Απαιτεί πείρα, εξειδίκευση και συνεκτίμηση πολλών διαφορετικών παραγόντων, που συμβάλλουν στην δημιουργία της.

Μεταξύ αυτών είναι:

·             H γωνία που έχει το πρωτοπαθές κύρτωμα

·             Ο ακριβής εντοπισμός του

·             Η ηλικία

·             Το φύλο

Όσο πιο νωρίς λοιπόν αρχίσει η θεραπεία, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα. Αυτός είναι και ο λόγος που η εξέταση όλων των παιδιών ηλικίας 10-13 ετών, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, παίζει καθοριστικό ρόλο, στην έγκαιρη πρόληψή της.

Ποια είναι τα είδη θεραπείας που προτείνονται σε περιπτώσεις σκολίωσης;

Σύμφωνα με την Scoliosis Research Society (SRS) οι ενδεικτικές θεραπείες της σκολίωσης περιλαμβάνουν:

 • Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (Όταν η γωνία Cobb είναι μικρότερη από 25 μοίρες)
 • Κηδεμόνας (Σε περιπτώσεις όπου η γωνία Cobb είναι μεταξύ 25 – 40 μοιρών)
 • Χειρουργείο (Στις περιπτώσεις όπου η γωνία Cobb είναι μεγαλύτερη από 40 μοίρες)

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως κάθε σκολίωση που είναι άνω των 40 μοιρών πρέπει να χειρουργηθεί. Αντιθέτως μάλιστα, η χειρουργική αντιμετώπιση προτείνεται ως έσχατη επιλογή, στην περίπτωση που αποτύχει μια σωστή συντηρητική αντιμετώπιση. 

Πότε εφαρμόζεται η κάθε θεραπευτική μέθοδος;

Όταν η γωνία της σκολίωσης είναι μικρότερη από 50°, εφαρμόζεται η λεγόμενη συντηρητική θεραπεία. Στις περιπτώσεις όπου η γωνία είναι μεγαλύτερη από 40° ή 50°, εφαρμόζεται χειρουργική θεραπεία.

Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Στην περίπτωση που η γωνία της σκολίωσης είναι μικρότερη από 20°, η αντιμετώπιση που προτείνεται είναι κινησιοθεραπεία και παρακολούθηση κάθε τρίμηνο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η εξέλιξη μιας σκολίωσης δεν αναστέλλεται με τις ασκήσεις.

Παρόλα αυτά οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται, ακόμα και στην περίπτωση που το παιδί φοράει κηδεμόνα, αφού συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και  στην καλύτερη ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος.

Τι είναι ο κηδεμόνας σκολίωσης;

Ο κηδεμόνας σκολίωσης αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η σκολίωση μικρού, μεσαίου ή μεγάλου βαθμού σε παιδιά, τα οποία ακόμα είναι υπό ανάπτυξη.

Τα είδη των κηδεμόνων σκολίωσης είναι πολλά και διαφορετικά. Ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση και με τον τύπο που κρίνεται κατάλληλος, μπορεί να δένει μπροστά ή πίσω, να είναι συμμετρικός ή ασύμμετρος και να διαθέτει μεταλλικά πίεστρα ή να είναι χωρίς.

Πως είναι εμφανισιακά ο κηδεμόνας σκολίωσης;

Οι κηδεμόνες σκολίωσης γενικά κατηγοριοποιούνται σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

 • Οι πλαστικοί ή άκαμπτοι κηδεμόνες, που είναι κατασκευές εξατομικευμένες με λήψη προπλάσματος στον κάθε ασθενή.
 • Οι μαλακοί ή δυναμικοί κηδεμόνες, που είναι έτοιμες κατασκευές σε διάφορα μεγέθη με πολύ μικρότερο κόστος κατασκευής.

Ο άκαμπτος κηδεμόνας θυμίζει εμφανισιακά ένα κέλυφος, το οποίο καλύπτει το μπροστά και το πίσω μέρος του κορμού. Ο συγκεκριμένος κηδεμόνας συνήθως συγκρατείται με ταινίες Velcro και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα οποτεδήποτε χρειάζεται.

Λίγοι πλαστικοί κηδεμόνες είναι σήμερα συμμετρικοί όπως ο Boston, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που είναι ασύμμετροι και επεμβαίνουν τρισδιάστατα και στην κλίση του σπονδύλου αλλά και στην στροφή του.

Ο μαλακός κηδεμόνας  αποτελείται από ελαστικές ταινίες Velcro και διάφορα άλλα πλαστικά ή μεταλλικά τμήματα, ώστε να προσαρμόζεται πάνω στο σώμα και να παίρνει το σχήμα που είναι το πιο κατάλληλο για το εκάστοτε είδος κυρτώματος. Έτσι παραμένει σταθερός στην θέση του, παρά την κίνηση.

Πότε χρειάζεται ο κηδεμόνας σκολίωσης;

Ο κηδεμόνας σκολίωσης χρησιμοποιείται ως μια αποτελεσματική θεραπεία, η οποία αποτρέπει την επιδείνωση της σκολίωσης, στις εξής περιπτώσεις:

 • Όταν εντοπίζεται κύρτωμα το οποίο είναι μέτριο σε μέγεθος (25 – 40 μοίρες)
 • Όταν το κύρτωμα προοδευτικά μεταβάλλεται
 • Όταν υπολείπονται ακόμα στάδια ανάπτυξης (Κλίμακα Risser 0 – 3)

Σε κάθε περίπτωση, ο θεράπων ιατρός θα λάβει υπόψιν του όλους τους παράγοντες που οδηγούν στην σύσταση ενός κηδεμόνα σκολίωσης.

Είναι αποτελεσματικός ο κηδεμόνας σκολίωσης;

Μέχρι σήμερα υπάρχει μια πληθώρα από έρευνες, οι οποίες έχουν αποδείξει πως η χρήση ενός κηδεμόνα σκολίωσης μπορεί να αποτρέψει τα κυρτώματα από το να αναπτυχθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Με την εφαρμογή ενός κηδεμόνα, το κύρτωμα θα αρχίσει να συρρικνώνεται, καθώς περιορίζεται από τον κηδεμόνα. Όταν έχει ολοκληρωθεί η σκελετική ανάπτυξη και σταματήσει να είναι απαραίτητη η χρήση του κηδεμόνα, τότε το κύρτωμα πιθανόν να φτάσει στο αρχικό του μέγεθος. Υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις, όπου το κύρτωμα παραμένει μικρότερο μετά την περίοδο χρήσης του κηδεμόνα.

Επομένως,η χρήση του κηδεμόνα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της σκολίωσης.

Για πόσο καιρό θα πρέπει να φοριέται ο κηδεμόνας σκολίωσης;

Ο κηδεμόνας χρειάζεται να φοριέται για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται, μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η σπονδυλική στήλη. Αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι προκαθορισμένο και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο θεράπων ιατρός σας θα ελέγχει τον κηδεμόνα και τα στάδια ανάπτυξης, κάθε 4-6 μήνες.

Πόσες ώρες την ημέρα χρειάζεται να φοριέται;

Το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να φοριέται ο κηδεμόνας μέσα στην ημέρα, εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι η συνολική ανάπτυξη του κάθε ατόμου και το είδος του κηδεμόνα που φοριέται.

Πάντως σαν γενικός κανόνας, ο κηδεμόνας θα χρειαστεί να φοριέται για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Παράγοντες που θα καθορίσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι:

 • Το είδος της σκολίωσης
 • Ο βαθμός της σκολίωσης
 • Το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού

Στην περίπτωση των ενηλίκων, ο κηδεμόνας εφαρμόζεται ανάλογα με το είδος της πάθησης ή της παραμόρφωσης.

Πότε δεν χρειάζεται πια να φοριέται ο κηδεμόνας σκολίωσης;

Ο κηδεμόνας θα αφαιρεθεί σταδιακά, μόλις έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης. Τονίζεται πως ο κηδεμόνας δεν αφαιρείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της οστικής ανάπτυξης.

Είναι μια διαδικασία που θα γίνει σταδιακά, μειώνοντας προοδευτικά τις ώρες που θα φοριέται μέσα στην ημέρα. Παράλληλα, θα βοηθήσει πολύ και θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα εντατικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις φυσικοθεραπείας, προκειμένου να διατηρηθούν τα αποτελέσματα που προσέφερε η χρήση του.

Ποιο είναι το κατάλληλο είδος κηδεμόνα για εμένα;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι πάντοτε η ίδια. Ο κάθε κηδεμόνας είναι εξατομικευμένος, έτσι ώστε να καλύπτει και να προσαρμόζεται πλήρως στις εκάστοτε ανάγκες. Ο θεράπων ιατρός, σε συνεργασία με έναν επαγγελματία κατασκευαστή βοηθημάτων, που ονομάζεται ορθοτιστής, θα προτείνουν τον κατάλληλο κηδεμόνα, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Το είδος του κηδεμόνα που θα χρησιμοποιηθεί, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως :

 • Το σημείο που εντοπίζεται το κύρτωμα στην σπονδυλική στήλη
 • Κατά πόσο είναι εύκαμπτο ή δύσκαμπτο το συγκεκριμένο κύρτωμα
 • Ο συνολικός αριθμός των κυρτωμάτων που εντοπίζονται
 • Η ακριβής θέση και η στροφή ορισμένων σπονδύλων στην σπονδυλική στήλη
 • Άλλα ιατρικά προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν

Ποια είδη κηδεμόνα σκολίωσης υπάρχουν στην Orthoway;

Στα καταστήματα της Orthoway μπορείτε να βρείτε τα εξής είδη κηδεμόνα σκολίωσης:

 • Κηδεμόνας σκολίωσης Cheneau
 • Κηδεμόνας σκολίωσης Boston
 • Κηδεμόνας σκολίωσης Charleston
 • Κηδεμόνας σκολίωσης D.B.

Οι κηδεμόνες σκολίωσης αποτελούν ειδικές κατασκευές, οι οποίες είναι πλήρως εξατομικευμένες, για να ανταποκρίνονται στις ξεχωριστές ανάγκες του εκάστοτε ασθενή. Αυτό σημαίνει πως οι τιμές τους κυμαίνονται και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες.

Ορισμένοι από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές είναι:

 • Το είδος του κηδεμόνα
 • Το σχέδιο του κηδεμόνα
 • Ο βαθμός δυσκολίας της κατασκευής του

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα είδη των κηδεμόνων σκολίωσης και τις τιμές τους, επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας. Είμαστε στην διάθεσή σας για να λύσουμε όλες τις απορίες σας.